Hier is een uitgebreide lijst van op espresso gebaseerde dranken, samen met hun recepten:
Espresso:
- Maal verse koffiebonen fijn.
- Bereid een shot espresso door heet water onder hoge druk door de gemalen koffie te persen.
Doppio:
- Maak een dubbele shot espresso door twee keer de hoeveelheid koffie te gebruiken.
Ristretto:
- Bereid een shot espresso met dezelfde hoeveelheid koffie, maar met minder water en een kortere extractietijd.
Lungo:
- Bereid een shot espresso met meer water dan normaal, wat resulteert in een grotere hoeveelheid koffie, maar met een iets minder geconcentreerde smaak.
Macchiato:
- Bereid een shot espresso.
- Voeg een kleine hoeveelheid warme melk toe, meestal in de vorm van een lepel melkschuim.
Espresso con Panna:
- Bereid een shot espresso.
- Voeg een toef verse slagroom toe bovenop de espresso.
Cortado:
- Bereid een shot espresso.
- Giet een gelijke hoeveelheid gestoomde melk in de espresso.
Gibraltar:
- Bereid een shot espresso.
- Giet de espresso in een glas dat halfvol is met gestoomde melk.
Cappuccino:
- Bereid een shot espresso.
- Verwarm melk en schuim deze op met een stoompijpje.
- Giet gelijke delen espresso, gestoomde melk en melkschuim in een kopje.
- Strooi optioneel cacaopoeder over het melkschuim.
Flat White:
- Bereid een dubbele shot espresso.
- Verwarm melk en schuim deze op met een stoompijpje.
- Giet de espresso in een kopje en voeg gestoomde melk toe.
- Schenk een dun laagje microschuim over de melk.
Latte Macchiato:
- Verwarm melk en schuim deze op met een stoompijpje.
- Giet gestoomde melk in een hoog glas.
- Bereid een shot espresso apart.
- Schenk de espresso langzaam over de gestoomde melk, zodat deze “gevlekt” wordt.