wie zijn wij?

 

koffie op locatie.

koffie op locatie door streetbarista

 

onze droom is uitgekomen wij hebben onze ruim 50 jaar oude citroen HY (1967) omgebouwd naar een echte barista bus waardoor we overal en iedereen kunnen laten genieten van de beste koffie variaties.

Vroeger liep de moeder van Paul Tanis (29) met een karretje over de markt van Utrecht om iedereen van koffie te voorzien. Vader werkte ondertussen bij een koffiebedrijf. Geen wonder dat de familie Tanis nu eigenaar is van een foodtruck: StreetBarista. Met als product, je raadt het al, koffie. 

“Ook mijn broertjes zijn echte fijnproevers”, lacht Paul. “Iedereen heeft bij ons thuis horeca-affiniteit.” Vooral met koffie heeft de familie Tanis veel. Zoveel dat het ze leuk leek om vanuit een omgebouwde koffiebus ook andere mensen te laten proeven hoe heerlijk goede koffie kan zijn.

Oude Citroën

“Mijn vader kwam met het idee: een foodtruck met koffie. We kochten een oude truck, een Citroën Hy. Die zag er niet uit, we hebben ‘m met z’n allen opgeknapt.” De truck is van oorsprong een camper, dus het bed, de keuken, het toilet en dergelijke moest er allemaal uitgesloopt worden. “We hebben er luiken ingezet, de truck geverfd, roest verwijderd.”

Het is hard, maar ook erg leuk werken om een Citroen Hy op te knappen tot Barista truck. Het resultaat kunnen is prachtig geworden!
 

Oorspronkelijk was het idee achter StreetBarista om lekker de hei of bedrijventerreinen af te struinen en iedereen van een bakkie te voorzien. “Maar de tijd leert dat er op festivals en dergelijke meer vraag is naar StreetBarista. Daarom staan we nu vooral op evenementen”, legt Paul uit. En dat gaat hartstikke goed: de agenda voor 2019 loopt al lekker vol.

koffie op locatie door streetbarista

2019 is het derde jaar voor StreetBarista. In een seizoen bezoekt de truck zo’n dertig tot vijfendertig evenementen, vooral in de zomer. In het najaar is er even een pauze, waarna het met de kerstdagen weer druk is. De foodtruck wordt gerund door de hele familie Tanis. “Mijn vader is er eigenlijk altijd bij en de rest afwisselend. Die doen er ook ander werk naast.”

Het allereerste evenement weet Paul nog goed. “Dat was bij het bedrijf van een vriend, dat vijfentwintig jaar bestond. Al onze vrienden en familie waren erbij, iedereen kon toen voor het eerst de bus zien, heel gaaf. Een ander leuk evenement was 100 jaar Citroen op het Eiland van Maurik. Dat was gewoon drie dagen lang leven in feeststemming.”

 

Extra leuk is dat de truck van StreetBarista ook een Citroën is, uit 1967, gemaakt in Amsterdam Nederland. “Van deze truck zijn er niet zoveel meer, zeker niet veel die ook nog rijden. Soms hangen mensen op de snelweg uit het raam om een foto te maken. Of autofanaten blijven een halfuur bij onze truck staan tijdens een evenement.”

Het gaat echt om het plezier

“Het is hard werken, maar ontzettend leuk. De mensen die voor de truck staan, zijn altijd blij dus het is altijd gezellig. We hebben ook de gunfactor, denk ik. Mensen zien onze bus, ons enthousiasme. En we hebben geen dure prijzen, het gaat echt om het plezier. Ik merk dat ik zelf nu begin te glimlachen om hoeveel geluk we hebben en hoeveel plezier we erin hebben.”

Verantwoordelijkheid

Om het allemaal nóg leuker te maken, is Paul druk bezig met het optimaliseren van StreetBarista. “Vorig jaar hebben we krachtstroom aangesloten om langere rijen te kunnen voorzien van koffie. Nu denken we na over een systeem met bonnetjes.” Ook in het begin waren er veel vragen om over na te denken. “Waar halen we de bonen vandaan? Wat doen we met afval? We halen onze bonen van een leverancier uit Velp en gebruiken koffieprut weer in de tuin. De bonen zijn ecologisch, want StreetBarista kan niet zonder verantwoordelijkheid. Verder hebben we ook verse thee. Daarvoor hebben we allerlei smaken getest, dat was leuk om te doen.”

koffie op locatie door streetbarista
verse sencha tea door Streetbarista
Toekomst

Grote kans dat je StreetBarista tegen gaat komen in Ede en omgeving, bijvoorbeeld bij Kasteel Hoekelum, op een braderie, burendag of bruiloft. “We willen regio gebonden blijven. Ook uit Delft, Groningen enzovoorts krijgen we aanvragen, maar dat is te ver. We willen bekendheid krijgen in Gelderland. En verder zien we wel wat er gaat komen in de toekomst. Misschien willen er ooit een foodtruck naast, maar het is het derde jaar van StreetBarista dus daar zijn we nog niet zo mee bezig.”

koffie op locatie door streetbarista. We komen je vast wel een keer tegen in Gelderland.

bron: https://indebuurt.nl/ede/bedrijvigheid/ondernemer-uitgelicht/de-familie-tanis-kocht-een-oude-citroen-hy-en-bouwde-m-om-tot-koffiebus-streetbarista~60639/

een impressie van onze Citroën HY uit 1967